Allmänna tips och råd för hundägare  


Hundens apotek 

Det finns ett antal saker som alla med hund bör ha hemma för att kunna sköta sin vän, men även om olyckan skulle vara framme. Komplettera gärna era apotek därhemma med hjälp av denna lista:


* Klosax/fil/slip, blodstopp

* Febertermometer, glidslem

* Fästingborttagare

* Sax, pincett

* Bomull, bomullspinnar

* Koksaltlösning/sårrengöring, klorhexidin

* Alsolsprit

* Kirurgtejp

* Gasbinda

* Sterila kompresser

* Självhäftande bandage

* Vätskeersättning (går koka egen, se recept nedan) 

* Förstahjälpen väska att ha med på turer (det finns färdiga små väskor att köpa)

* Ett par burkar skonkost typ Hills I/D eller liknande (hunden blir i regel alltid magsjuk lördag kväll när allt är stängt)

* Fortiflora Recept vätskeersättning 

* 1 liter vatten

* 1 msk druvsocker eller honung 

* 1 tsk salt


Blanda allt i en kastrull och värm upp under omrörning så sockret/honungen löses upp, låt svalna. Ge lite och ofta vid ev. magsjuka osv. Inköp och förberedelser inför valpens hemkomst

* Mat & vattenskål

* Halsband & koppel

* Foder (fråga uppfödaren vilket foder valpen får, byt inte första året om det inte behövs)

* Bajspåsar

* Leksaker 

* Sovplats (köp inget dyrt medans valpen är liten)

* Godis 

* Tuggben 


Försäkring eller inte?

Det är såklart upp till var och en om man vill ha sin hund försäkrad. Tänk bara på att ha en buffert för din hunds eventuella veterinärkostnader om man väljer att avstå, man vet aldrig när olyckan är framme. Och det är ju inte så att det låter vänta på sig tills man har sparat ihop tillräckligt! 

Om man vill försäkra sin valp (vilket jag personligen rekomenderar), kan den vara försäkrad redan hos uppfödaren och isåfall kan man enkelt ta över den vid köpet.

Kolla gärna upp bolaget innan, om ni vill behålla försäkningen eller om ni vill byta. Ett eventuellt byte (eller nyförsäkring) bör ske snarast då man hos många bolag ska ha försäkrat in valpen innan den är 4mån gammal för att behålla bästa villkoren, samt att valpen inte ska ha behandlats för någon åkomma innan bytet för att slippa restriktioner. Glapp i försäkring kan också ställa till problem, så det absolut bästa är att ha gjort allt klart innan man hämtar valpen så övertagandet av befintlig eller nyteckning hos annat bolag sker samma dag som leveransen. 


Många lockas av nya bolags låga priser (med detta sagt behöver inte dyrt vara bäst för den enkildes behov), men man kommer långt ifrån få behålla samma låga pris som vid införsäking hos ett nytt bolag. Alla bolag har årliga höjningar och min rekommendation är att hålla sig till etablerade bolag som funnits på marknaden under en längre tid, de har oftast en stabil prisutveckling om man tänker på konstaden ur ett längre tidsperspektiv.